Home
pijlpijl
Villa Tony & Ann
project architectuur

Het betreft de bouw van een compacte eengezinswoning, gelegen in een residentieel parkgebied aan de rand van Brugge, ontworpen in 2007 en opgeleverd in 2009.

Massiviteit versus landschappelijkheid:
Dit parkgebied waar de woning is gebouwd, wordt gekenmerkt door een wisselwerking van massiviteit en openheid. Massieve gevelvlakken, gesloten groenschermen en stevige beuken alterneren er met de open groene ruimte. In die zin is ook de woning als een volume uitgewerkt, waarbij haar massiviteit evolueert naar een lichtheid en openheid die in relatie staan met de achterliggende open ruimte.

Geborgenheid versus openheid:
De woning omvat dus een zekere dualiteit. Het gesloten karakter van de straatgevel – die zorgt voor privacy en geborgenheid – staat in contrast met de openheid van de tuin, waardoor de buitenruimte maximaal betrokken wordt bij de binnenruimte.

Compactheid:
Het vooropgestelde programma van de bewoners is vertaald in een compacte woning met een minimale circulatie. Op het gelijkvloers worden inkom, vestiaire en berging gebundeld aan de noordzijde van de woning. Deze bufferzone schermt zodus de achterliggende open leefruimte af.
Op de verdieping wordt een open plan gehanteerd, waarbij een centraal meubel (kastenwand) de verschillende ruimtes definieert. Flexibiliteit blijft er in de toekomst gegarandeerd.

Vormelijkheid:
De strakheid van het gebouwde volume staat in contrast met de groene amorfe omgeving. De massiviteit van deze hedendaagse woning wordt nog meer versterkt door de toepassing van kosten-efficiënte platte daken. Een zwevende luifel aan de noordzijde fungeert als bindend element tussen straat en binnengebied. Dit zwevende element doet enerzijds dienst als carport, evolueert verder naar een zonneluifel voor de keuken, om uiteindelijk ook als dakterras dienst te doen.

Materialen: De zwarte gevelsteen, uitgevoerd in dunbedmortel ,resulteert in het massieve karakter van de woning. Met de expliciete aanwezigheid van de bomen is ook de keuze van het schrijnwerk te verklaren: de geaccentueerde raamprofielen in afrormosia zijn robuust en duurzaam. In dezelfde zin zijn ook alle vloeren binnen afgewerkt met houten planken. Drempelloze overgangen tussen binnen en buiten versterken overigens de samenhang tussen interieur en exterieur.

Nieuwbouwvilla voor Tony & Ann
Ten Hove 2 te 8200 Brugge

Opgeleverd 2009
  • Publieksprijs voor Architectuur - Brugge 2011
  • Eervolle vermelding 4-jaarlijkse Architectuurprijs provincie West-Vlaanderen 2011