Home
pijlpijl
Villa Anseeuw
project architectuur
De opbouw van deze compacte woning is eenvoudig en functioneel: er ontstaat een ruimtelijk spel door 2 loodrecht op elkaar liggende balken, netjes uitgebalanceerd t.o.v. elkaar, met elk een eigen specifiek karakter en functie. Op de benedenverdieping worden eet- en leefruimte gescheiden door een centrale kern die alle technische en sanitaire elementen bevatten, en die intern de vertikale relatie der volumes vormt. De bovenverdieping bestaat uit 3 slaapkamers romdom de sanitaire kern.

Ook de materialenkeuze draagt bij tot het karakter der volumes: het onderste volume (560x1500) in te schilderen baksteen, dient als stevig fundament voor het bovenliggende, met ceder beklede volume (560x1200).

De vrij grote uitkraging van het bovenste gedeelte heeft een 3 dubbele functie: enerzijds als luifel voor de inkompartij, anderzijds als carport, maar ook als signaalfunctie naar het achterliggende brandstoffenbedrijf Anseeuw.

De tuinmuren moeten a.h.w. de woning uit de grond doen rijzen en leggen de relatie tussen binnen en buiten. Zo vloeit de voorste tuinmuur rustig vanuit de eetkamer naar buiten en legt de zijdelingse tuinmuur de link tussen de woning en het bedrijf. Tevens moet deze lange tuinmuur de nodige privacy garanderen. Uiteindelijk transformeert deze laatste in een kleiner volume, nl. de tuinberging.

De raamindeling is een logisch gevolg van het intern ruimtegebruik, de nood aan privacy en de oriëntatie. De hoekramen verruimen het perspectief naar buiten en 2 identieke raamstroken op de bovenverdieping garanderen er voldoende licht. Deze strakke raamindeling en de horizontale cederbekleding van het bovenste volume weerspiegelen eveneens de eenvoud van het ontwerp.

Nieuwbouwvilla Anseeuw
A. Rodenbachlaan 39 te Oostkamp