Home
pijlpijl
Lindenhof Consciencestraat
project architectuur
De opdracht bestond in het slopen en het heroprichten van 3 - niet aan elkaar palende - rijwoningen. Tussen elke woning was namelijk nog telkens een bestaande woning aanwezig. In die zin was het een uitdaging om een eenheid te scheppen tussen de 3 woningen onderling, waarbij eveneens werd nagedacht over een mogelijke uitbreiding in de toekomst ter eventuele vervanging van de 2 tussengelegen woningen. Overeenkomstig de stedenbouwkundige richtijnen is telkens een volume ontworpen van 3 bouwlagen met hellend dak en met een de bouwdiepte kleiner dan 12 m.

De ligging van de woningen in de Consciencestraat wordt gekenmerkt door een minder goede oriëntatie: de achtergevel (tuingevel) is immers noordgericht. Daarom is geopteerd om het wonen (living / eethoek / keuken) te situeren op de eerste verdieping, wat onmiddellijk ook een breder contact betekent met het straatgebeuren. Bovendien is het niet mogelijk geweest om het volledige leefgedeelte op de benedenverdieping te voorzien, gezien de gewenste aanwezigheid van een garage. Om het contact vanuit de living met de tuin te vergroten is een terrasje met een metalen buitentrapje voorzien. De overige ruimten op het gelijkvloers worden ingevuld door de wasplaats, (tuin-)berging, technische zone en de fietsenstalling. Er zijn in totaal 5 slaapkamers, waarvan er 2 samenvoegbaar zijn indien noodzakelijk. De slaapkamers situeren zich op de 2de verdieping, alsook op de zolderverdieping. Hier is dan ook nog een tweede (beperkt) sanitair voorzien.

In functie van economisch bouwen, is er telkens een woning ontworpen (type 5/7) gebaseerd op eenzelfde grondplan. Dit betekent echter niet dat er 3 gelijke gevels ontstaan. De gevelopbouw wordt repetitief, doch genuanceerd toegepast, waardoor er tussen de diverse woningen een link ontstaat. Telkens wordt ook dezelfde type baksteen toegepast, doch in complementaire tinten (rood-grijs-bruin). Door kleine verschuivingen en aanpassingen van de raampartijen in de voorgevels, worden verschillende gevelcomposities gevormd.
Door de specifieke vormentaal en door het materiaalgebruik (baksteen – crépi – aluminium), wordt een geheel gecreëerd in het straatbeeld. Dit heeft tot gevolg dat wanneer er in de toekomst een nieuwe invul dient te komen t.p.v. de 2 overige tussengelegen woningen, dit zeer eenvoudig te realiseren valt.

De overige ruimten op het gelijkvloers worden ingevuld door de wasplaats, (tuin-)berging, technische zone en de fietsenstalling. Er zijn in totaal 5 slaapkamers, waarvan er 2 samenvoegbaar zijn indien noodzakelijk. De slaapkamers situeren zich op de 2de verdieping, alsook op de zolderverdieping. Hier is dan ook nog een tweede (beperkt) sanitair voorzien.

In functie van economisch bouwen, is er telkens een woning ontworpen (type 5/7) gebaseerd op eenzelfde grondplan. Dit betekent echter niet dat er 3 gelijke gevels ontstaan. De gevelopbouw wordt repetitief, doch genuanceerd toegepast, waardoor er tussen de diverse woningen een link ontstaat. Telkens wordt ook dezelfde type baksteen toegepast, doch in complementaire tinten (rood-grijs-bruin). Door kleine verschuivingen en aanpassingen van de raampartijen in de voorgevels, worden verschillende gevelcomposities gevormd. Door de specifieke vormentaal en door het materiaalgebruik (baksteen – crépi – aluminium), wordt een geheel gecreëerd in het straatbeeld. Dit heeft tot gevolg dat wanneer er in de toekomst een nieuwe invul dient te komen t.p.v. de 2 overige tussengelegen woningen, dit zeer eenvoudig te realiseren valt.

3 nieuwbouw sociale woningen
H. Consciencestraat te Blankenberge.
Realisatie anno 2005-2006.

Winnend Project:
Gecoro Architectuurprijs 2006
1ste prijs.
(vermelding in De Standaard, Het Nieuwsblad, Brugs Handelsblad e.a.)