Home
pijlpijl
Villa Filip & Katrien
project architectuur
De woning omvat een duidelijke dualiteit: geborgenheid versus openheid. Het gesloten karakter van de straatgevel – die zorgt voor privacy en geborgenheid – staat in contrast met de openheid van de tuin, waardoor de buitenruimte maximaal betrokken wordt bij de binnenruimte.

Deze nieuwbouwwoning wordt dus gekenmerkt door 2 volumes, met elk hun eigen functie. Het lage volume - met carport, slaapkamer en (technische) bergingen - vormt de buffer tussen tuin en straat. Haaks hierop is het 2de volume volledig gericht naar de tuin. Dit wordt bijkomend geaccentueerd door het lessenaarsdak. Een afgeschermd dakterras beëindigd dit dwarse volume.

Intern wordt de ruimtelijkheid versterkt door de aanwezigheid van een vide boven de leefruimte. Zo ontstaat er een expliciete relatie tussen de leefruimte en het bovengelegen bureauhoekje alsook met het dakterras. Extra lichtinval is hier eveneens een positief gevolg.

Tot slot geeft de specifieke dakvorm (lessenaarsdak) ook nog een surplus: alle kinderkamers beschikken over een leuke duplex!

De woning is zodanig op het perceel ingepland dat er optimaal geprofiteerd kan worden van de zuidoriëntatie. Alle leefruimtes zijn immers zuidgeoriënteerd, en worden bovendien door de bufferzone ( berging, inkom…) afgeschermd van de noordzijde.

Een hoogrendementsketel stuurt de vloerverwarming aan op lage temperatuur. Een doorgedreven isolatie, resulteert in een laag energieverbruik en in een laag E-peil. Het ventilatiesysteem D draagt bij tot een gezond binnenklimaat en ook het hemelwater krijgt een rol toebedeeld: een buffer van 20.000 liter zorgt voor voldoende capaciteit voor een comfortabel hergebruik ervan.

De gevelschil in zwarte baksteen is eveneens een evidente keuze: wat betreft duurzaamheid, heeft baksteen immers niets meer te bewijzen.

De inplanting en de volumewerking van deze hedendaagse woning zorgen voor een vlotte integratie in de omliggende natuur. Het evenwicht tussen het bouwvolume en zijn omgeving resulteert in rust en tijdloosheid. Geborgenheid en ruimtelijkheid enerzijds, en het gebruik van actuele bouwmaterialen en milieuvriendelijke technieken anderzijds, dragen bij tot een aangename en comfortabele woonomgeving.

Nieuwbouwvilla Filip & Katrien
Lieven Gevaertlaan 1 te 8870 Izegem

Opgeleverd anno 2010

Winnend project Architectuurprijs 2010 – gemeente Izegem